21 oktober 2021

3 alternatieven voor gas in huis

2 min read
gaswinning

De overheid wil al jaren niets anders: Nederland moet van het gas af. Dit is een enorme onderneming, maar het kabinet is er zeker van dat het ons gaat lukken. Met de hulp van vele subsidies en andere motivatoren, zijn de verwachtingen hooggespannen. De vraag is echter: waarom is gasloos wonen zo belangrijk? En welke alternatieven staan er voor ons klaar? Je leest het allemaal in deze blog.

Waarom van het gas af?

De wens om Nederland van het gas te krijgen heeft meerdere redenen. Allereerst is deze methode beter voor het milieu. Door minder gas op te wekken, komt er minder CO2 vrij in de natuur. Daarnaast draagt het terugdraaien van het gasgebruik positief bij aan het voorkomen van schade door aardbevingen in Groningen. Waarom wij niet overgaan op buitenlands gas? Deze moet veelal uit Rusland komen. Een land waar onze overheid liever niet afhankelijk van is. Om die reden grijpen we liever naar alternatieven.

1. Een warmtepomp

Het meest gebruikte alternatief voor gas, is de warmtepomp. Niet zo vreemd, want de overheid heeft hier een fijne subsidie voor in het leven geroepen. Als huiseigenaar kun je uit twee verschillende varianten kiezen: de volledig elektrische en de hybride warmtepomp. Het eerste model haalt zijn warmte uit lucht, de bodem en grondwater en werkt op in zijn geheel op elektriciteit. De hybride variant wordt gekoppeld aan de CV-ketel. Hierdoor is jouw huis niet compleet gasloos.

2. Een elektrische CV-ketel

Een tweede optie is de elektrische CV-ketel. Bij deze methode wordt stroom vanuit jouw zonnepanelen of het elektriciteitsnet omgezet in warmte. Het is een relatief nieuwe techniek, waardoor het rendement nog tegenvalt. Als gebruiker verbruik je namelijk meer stroom dan bij een warmtepomp. De methode is daarom vooral geschikt voor kleine, goed geïsoleerde woningen.

3. Het warmtenet

In het Nederlandse bedrijfsleven komt er veel warmte vrij. De meeste productieprocessen kunnen hun restwarmte – als bijproduct – namelijk niet hergebruiken. Zonde, natuurlijk! Deze temperaturen kunnen namelijk ook gebruikt worden om woningen mee te verwarmen. In veel wijken nabij fabrieken, datacenters en centrales worden daarom warmtenetten aangelegd. De buurt profiteert zo van direct van het overschot aan warmte.