Indapp
Geen categorie

4 tips voor brandpreventie

Voor velen is het ergst denkbare rampscenario dat er bestaat: je huis dat in vlammen opgaat. Al je persoonlijke eigendommen, de herinneringen, alles gaat verloren. En tegelijkertijd ziet het gros van ons het niet zo gauw gebeuren. Brand ontstaat immers niet zomaar, toch? Nou, helaas gebeurt het jaarlijks nog steeds tientallen keren dat een brand met een onbekende oorzaak een pand volledig in de as legt.

Dit willen we natuurlijk koste wat kost bij onszelf thuis voorkomen. Maar weet jij hoe je voor een zo brandveilige woning zorgt? Of heb je hier nog nooit echt zo bij stilgestaan? In het laatste geval kan dit artikel zeker van waarde zijn. We geven je namelijk vier tips om je woning te beveiligen tegen brand én de schade te beperken in het geval dat je tóch te maken krijgt met een onverwachte vurige verrassing.

Tip 1: berg je waardevolle spullen op in een brandwerende kast

Jazeker, er bestaan speciale brandwerende kasten, die het vuur letterlijk buiten de deur houden. Dit doordat de wanden van deze kasten zijn voorzien van een laag glaswol. Deze vertraagt de impact van de brand en geeft je de kans het vuur te blussen en de spullen in de kast zodoende te redden. De koopt een brandwerende kast bijvoorbeeld bij Indapp.

Tip 2: maak regelmatig de schoorsteen schoon

Een groot gedeelte van de jaarlijkse branden in Nederland is te typeren als schoorsteenbrand: een brand die begint in de schoorsteen en vervolgens doorslaat op de rest van het huis. Het extra gevaar hiervan is dat zo’n brand ook nog een gemakkelijk kan overslaan richting de buren. Het is daarom belangrijk om regelmatig de schoorsteen te (laten) vegen, zeker eens per jaar. Zo blijven er geen onverbrande deeltjes achter in het rookkanaal, die zouden kunnen leiden tot brand.

Tip 3: laat geen apparaten stand-by staan

Het lijkt misschien een futiliteit, maar echt waar: computers en televisies die in stand-by-modus staan, kunnen leiden tot brand. Door dit soort apparaten volledig uit te zetten, zodat ze geen stroom meer krijgen, koelen ze volledig af. Doe je dit niet, dan blijven de onderdelen warm en zouden ze brand kunnen veroorzaken.

Tip 4: reinig regelmatig de afzuigkap

Hiermee bedoelen we niet de buitenkant, zodat de afzuigkap weer mooi glimt, maar specifiek de filters aan de binnenkant. Als hier stof en roetdeeltjes in blijven zitten, kan dit een gevaar vormen. Hoe meer zich hier verzamelt, hoe groter de kans op brand wanneer de afzuigkap warm wordt (wat het geval is wanneer je deze aanzet). Haal dus bijvoorbeeld iedere maand het filter er even uit en maak het schoon. Een kleine moeite die een hoop ellende kan voorkomen.