Warmtepomp
Wonen

4 voordelen van een warmtepomp

Het wordt met de dag duidelijker. Onze warmtevoorziening moet en zal een nieuwe weg inslaan. De gaswinning in Groningen zorgt voor problemen. De broeikasgassen rijzen de pan uit. Overal worden met man en macht naar nieuwe oplossingen gezocht. In het vervoer. In de industrie. Bij de overheid. Maar ook in huis. Bijvoorbeeld door een warmtepomp aan te schaffen. In deze blog vertellen de specialisten van Lemij Klimaattechniek welke voordelen deze installatie met zich mee brengt.

Voorbereid op de toekomst

Dat de toekomst er anders uit komt te zien? Dat is een ding dat zeker is. Het kabinet heeft immers al te kennen gegeven om in 2050 compleet van het aardgas af te willen zijn. Dat houdt in dat industrieën en woningen hun warmte op andere manieren moeten binnenhalen. Door een warmtepomp te laten installeren zet je al een stop in de goede richting. De gasketel kan dan namelijk zo goed als zeker de deur uit!

Woning meer waard

Met het oog op de komende veranderingen in het GWL-landschap, veranderen de prijzen van huizen – nu al – in hoogte. Wil je nu jouw huis verkopen en is deze nog niet voorbereid op de toekomst? Dan stijgt de prijs minder hard mee dan een gemiddelde woning. Hartstikke zonde! Door een (hybride) warmtepomp aan te sluiten, stijgt de indexklasse. En daarmee ook de waarde van jouw woning.

Energie besparen

Het grootste voordeel voor woningeigenaren – waar ze NU iets aan hebben – is toch echt de energiebesparing. Een warmtepomp heeft namelijk al snel het energielabel A+ of hoger. Neem bijvoorbeeld de Elga warmtepomp. Deze beschikt over het energielabel A++! Toegegeven: een warmtepomp gebruikt meer energie dan een HR-ketel. Maar als je dan toch van het gas af wilt, is de eerstgenoemde zeker energiezuinig te noemen.

Minder broeikassen

Het uiteindelijke doel van een warmtepomp is dat het het gebruik van aardgas tegengaat. Dit heeft tot gevolg dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten. Denk bijvoorbeeld aan de CO2, die door de verbranding van gas de lucht in wordt geslingerd. Door een warmtepomp in te zetten is er van verbranding weinig tot geen sprake. En dus vermindert de CO2-uitstoot van jouw huishouden aanzienlijk.