Tuin inrichten
Wonen

5 ideeën voor een onderhoudsarm gazon

Hè, bah… Moet je weer in de tuin bezig. Het dagelijks leven is al druk genoeg! Veel woningeigenaren zijn daarom op zoek naar manieren om hun gazon zo onderhoudsarm mogelijk in te richten. Maar om nu alleen stoeptegels te plaatsen? Daar word je ook niet echt gelukkig van. In dit artikel delen wij daarom een aantal tips voor een arbeidsarme en vooral mooie ruimte. Veel plezier!

1. Laat kunstgras plaatsen

Wekelijks het gras moeten maaien? Veel Nederlanders bedanken ervoor. Zeker met de enorme stappen die er binnen de branche zijn gemaakt, is het kopen van kunstgras steeds aantrekkelijker geworden. De matten zijn nog nauwelijks van echt te onderscheiden en van zeer goede kwaliteit. Zo geniet je van de lusten en dus niet van de lasten. Ideaal!

2. Maak voegen dicht

Het plaatsen van tegels staat volgens de meeste tuincentra vaak synoniem voor weinig onderhoud. Toch klagen veel eigenaren over het ontstaan van onkruid. Deze hardnekkige gewassen weten zich met kinderlijk gemak tussen de stenen te wurmen. Geef de zaadjes geen kans door de voegen dicht te kitten. Dit doe je door er elastische voegmiddelen in te vegen. Het materiaal is slijtvast én bestand tegen alle weersinvloeden. Hartstikke fijn!

3. Kies voor gesloten beplanting

Waar de zon niet schijnt, groeien geen planten. Dit geldt gelukkig ook voor onkruid. Houd hier daarom rekening mee bij het inrichten van jouw tuin. Zet individuele planten niet te ver uit elkaar en kies voor zogenoemde bodembedekkers. Dit zijn vaste planten – of heesters – die laag bij de grond groeien.

4. Gebruik een anti-onkruiddoek

Ben je van plan om grind of kiezels in jouw tuin te storten? Dan loop je het risico op groei van onkruid. Dit ga je met een goede anti-onkruiddoek tegen. Kies – zeker in het geval dat er bamboe en riet in de tuin aanwezig is – voor een sterke variant. Voorkom vervolgens dat er grond op het doek terecht komt. Knoei niet met (pot)grond en zorg voor een efficiënte opsluiting.

5. Kies de juiste planten

Voor een onderhoudsarme tuin moet je tenslotte rekening houden met de beplanting. Natuurlijk wil je voor makkelijke planten kiezen. Zorg er daarom voor dat je je goed inleest. Wordt een plant makkelijk aangetast door ongedierte? Wordt het niet te groot. Heeft het niet veel water, licht en voeding nodig? Schiet het veel wortel of verspreidt het zich snel? Stuk voor stuk zijn dit zaken die een onderhoudsvrije tuin in de weg kunnen zitten.