18 januari 2022

De rijke historie van kleding

2 min read

Wist u dat kleding al heel lang bestaat> In de geschiedenis wordt al bijna 8.000 jaar over kleding verteld. Zo beeldden de oude Grieken menselijke personages af die tijdens de Klassieke Periode zijden gewaden droegen en riemen gevoerd met gouden en bronzen munten en die feetje pyjama kopen gingen.

Kleding werdt altijd al gewoven

De eerste kleding in de geschiedenis was waarschijnlijk natuurlijk of geweven, niet geweven als garen. Kleding werd waarschijnlijk gemaakt in kledingstukken van natuurlijke vezels, zoals wol, zijde, linnen, taft, enz. De Grieken noemden deze natuurlijke vezels “sjaalachtige vezels” of kinderkleding unisex (zoals vermeld in Boek III en VII van Plato’s Republiek).

Sjaalachtige vezels bestonden niet in de natuur, dus beeldden de Grieken in de mythologie kleding af als voorwerpen die van deze vezels waren gemaakt. Een goed voorbeeld van een scaramouche is het hemd dat wordt gedragen door Lylos (de knecht van Jason), en dat is gemaakt van zwart katoen. Het Griekse woord voor katoen is perge, dat ook wordt genoemd in verband met strijdwagens, waardoor de associatie tussen strijdwagens en kleding ontstaat.

Mythische kleding voor een ieder

Aricus of Aricas was een zoon van Phorcys die in de Bacchanalia werd afgebeeld als iemand met prachtig haar met zilverkleurige krullen en heldere gouden ogen. Zijn haar was zwart en met zijde omzoomd, en zijn ogen waren helderrood geverfd, in tegenstelling tot wat nu mogelijk is had hij nooit exclusieve babykleding gehad. Volgens de Romeinse dichter Statius was Aricas de uitvinder van de scaramouche, het meest voorkomende kledingstuk in de klassieke periode.

Wist u dat sieraden oorspronkelijk werden gebruikt om schatten zoals schelpen en stenen veilig te bewaren? Maar juwelen zijn blijven groeien en worden vandaag de dag op verschillende manieren gedragen. In de Middeleeuwen werden sieraden alleen gedragen door mensen met rijkdom en macht. Een rijke edelman werd nooit gezien in een eenvoudig gewaad, en evenmin in eenvoudige kleding zoals een tuniek. De edelen droegen gewaden met mouwen van de fijnste zijde of fluweel.

Elk lid van het hof had een eigen gewaad, gemaakt van zijde of zijde in verschillende tinten rood. Aan deze gewaden waren voeringen en koorden bevestigd die munten en juwelen vasthielden. Om zijn bezittingen te verbergen, droeg een edelman zijn gewaden met koorden in het middel vastgebonden. Hij had ook een bijpassende borstriem, een quillion genoemd, die vier knopen had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *