18 januari 2022

De verschillende plaatmaterialen

2 min read
osb plaat van 18mm

Er zijn veel soorten plaatmaterialen. Afhankelijk van waarvoor je een plaat wilt gebruiken, is een soort meer geschikt dan andere. In dit artikel bespreken we er een aantal. Aan de orde komen hoe en waarvan ze worden gemaakt, en wat hun karakteristieken zijn.

Multiplex

Multiplex bestaat uit diverse fineerlagen die op elkaar zijn gelijmd. Zowel zacht- als hardhout wordt toegepast. De platen van hardhout hebben een fraaie toplaag en worden onder meer gebruikt voor meubels. Multiplex van zachthout, zoals populier, hebben meer noesten. Dat type is zeer licht en wordt veel gebruikt voor de interieuren van caravans en boten.

Underlayment

Underlayment bestaat uit diverse op elkaar gelijmde fineerlagen. Het wordt op een vergelijkbare manier gemaakt als multiplex. In vergelijking tot multiplex is het vlakker en de uitstraling is wat ruiger. Het is goed te bewerken. Underlayment is prima geschikt voor dak- en vloerconstructies in huizen en garages.

OSB

OSB is gemaakt van diverse lagen van grove houtspaanders. Die spaanders worden bijeengehouden met lijm. De platen zijn licht, bijzonder sterk en hebben een lange levensduur. Vanwege die kenmerken worden ze toepast voor dakconstructies, vloeren en wanden. Omdat OSB nogal grof van structuur is, is het niet zo gemakkelijk te verwerken. Ze kunnen een groef- en tongverbinding hebben, zodat de platen in elkaar passen. De OSB plaat van 18mm wordt veel toegepast.

osb plaat van 18mm

Spaanplaat

Voor spaanplaat worden fijne spaanders gebruikt met een bindmiddel. Het materiaal is relatief goedkoop en de verwerking is tamelijk gemakkelijk. Spaanplaat wordt met name gebruikt als constructiemateriaal, maar wordt ook toegepast voor meubels. Het wordt ook wel op de vloer gelegd om die gelijk te maken, onder tapijt of laminaat.

MDF

Voor een MDF-plaat wordt houtstof met lijm onder grote druk geperst. Het materiaal is eenvoudig te bewerken, zoals frezen en zagen. De platen zijn gemakkelijk te verven, nadat eerst een grondverf speciaal voor MDF is aangebracht. Er is een versie die in vochtige ruimtes kan worden gebruikt. MDF is prima te gebruiken voor kasten en meubels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *