27 november 2021

Overwaarde opnemen

2 min read
verhuizen

Woning met overwaarde en geen verhuiswens? Neem wat overwaarde op!

Als je al lange tijd als eigenaar in een bepaalde woning woont – laten we zeggen tien jaar of langer – dan is de kans groot dat je een overwaarde hebt opgebouwd. Met overwaarde bedoelen we dat je de restschuld over je hypotheek inmiddels veel lager is dan het bedrag waarvoor je je woning hebt gekocht, of het bedrag waarvoor je je huis nu zou kunnen verkopen. Ben je ooit van plan je woning te verkopen? Dan weet je dat deze overwaarde op dat moment vrij beschikbaar voor je zal zijn. Heb je echter geen verhuiswens, dan kan het een optie zijn voor overwaarde opnemen te gaan. Hieronder lees je wat daar goede redenen voor zouden kunnen zijn en hoe je zo’n proces in gang zet.

Voorbeelden van goede redenen om je overwaarde op te nemen

Mensen die overwaarde opnemen over de hypotheek van hun huis doen dat dikwijls om (één van) de volgende redenen:

  • Men wil het huis verbouwen, veranderen of uitbreiden. Dit kan voor verfraaiing zijn, maar ook met als doel langer in dit huis te kunnen blijven wonen.
  • Er is extra geld nodig om (klein)kinderen te ondersteunen.
  • Er is inkomen weggevallen dat aangevuld moet worden.
  • Je wilt een grote, nuttige aankoop doen.
  • Je hebt te maken met onverwacht hoge kosten, waarvoor dan ook.
overwaarde opnemen

Hoe zet je de opname van overwaarde in gang?

Het opnemen van overwaarde is een activiteit die je waarschijnlijk nooit eerder hebt verricht. Dat is al gelijk de eerste reden waarom het slim is om hulp in te roepen van een financieel expert (met als specialiteit het opnemen van overwaarde). Een andere reden om een adviseur in de arm te nemen is omdat het bij het opnemen van overwaarde en het creëren van meer liquide middelen vaak gaat om duizenden euro’s. Je mag hierbij dus eigenlijk niet het risico nemen dat je verkeerde beslissingen maakt en talloze euro’s tekort komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *