Dros
Geen categorie

Tapijt reinigen: dé gouden tip(s)!

Een tapijtvloer, wie houdt er niet van? Het ziet er vaak ontzettend stijlvol uit, voelt lekker warm en zacht aan de voeten en je kunt het ook nog eens gemakkelijk zelf leggen. Toch is er iets wat velen tegenhoudt om voor tapijt als vloerbedekking te kiezen: het schoonmaken. Want hoe houd je nou in hemelsnaam schoon? Je kunt hiervoor een schoonmaakbedrijf als Dros inhuren, maar je wilt het natuurlijk ook zelf kunnen. In deze blog geven we je de gouden tip(s)!

Regelmatig stofzuigen is essentieel

Tapijt ziet er wanneer je het koopt prachtig uit. Mooi van kleur, alle polen nog mooi recht overeind. Maar na verloop van tijd wordt het tapijt doffer en gaat het plat liggen. Dát is precies wat je wilt voorkomen en daarom is regelmatig onderhoud echt essentieel. Wacht dus niet tot iemand een keer een glas drinken morst of je hond per ongeluk zijn behoefte doet op je tapijt, maar maak je tapijt regelmatig schoon. Net zoals je regelmatig zou stofzuigen en dweilen wanneer je een vloer van laminaat zou hebben liggen.

In de praktijk houdt dit in dat je het tapijt in elk geval iedere week een keer stofzuigt. Doe dit met de borstelharen van de zuigmond naar buiten. Op die manier neem je alle stof en huisstofmijt mee. De uitzondering vormt oud en/of kwetsbaar tapijt. Hierop kun je beter met ingetrokken borstelharen stofzuigen, omdat het anders teveel zou kunnen schuren, waardoor het tapijt beschadigt.

De voorjaarsschoonmaak

Maar met alleen stofzuigen ben je er nog niet. Het is namelijk een utopie te denken dat je hiermee echt al het vuil verwijdert. Dat is immers al het geval bij een gladde vloer, dus zeker bij een vuilabsorberend materiaal als tapijt. Daarom is het goed om elk jaar tenminste één grote schoonmaakbeurt in te plannen, waarmee je het tapijt weer tot in nieuwstaat weet te krijgen. Door hiervoor jaarlijks een vast moment te plannen in je agenda, wordt het vanzelf een traditie en zul je het niet vergeten.

Voor het reinigen van tapijt heb je maar een paar dingen nodig. Allereerst: water. Dit meng je met een mix van witte azijn en een paar druppels etherische olie. Het azijn is er voor de reinigende werking, de olie vooral voor de geur. Kies dus vooral de geur van jouw eigen keuze. Met deze schoonmaakmix besprenkel je het tapijt. Wees hiermee echt voorzichtig: teveel water kan onherstelbare vlekken veroorzaken. Laat het er een halfuurtje intrekken en spoel het vervolgens uit met een klein beetje water. Nu is het tijd om het tapijt weer te laten drogen. Je zult zien (en ruiken) dat het tapijt weer als nieuw is!