27 november 2021

Veilig werken met een platformtrap

2 min read
Platformtrap

Een zogeheten platformtrap of platformladder is een excellent hulpmiddel als je op een hoogte wilt werken waar je vanaf de grond net niet bij kan. Dit soort trappen onderscheiden zichzelf van doorsnee trappen op het gebied van verplaatsbaarheid. Een normale ladder of trap plaats je namelijk tegen een gebouw, muur, huis of wat dan ook en dan kan je de ladder of trap betreden. Een platformtrap heeft in tegenstelling tot een normale ladder of trap een ruim platform onder aan de constructie. Dit platform waar de trap dus in principe boven op staat is zeer makkelijk verplaatsbaar aangezien hier wieltjes onder vastzitten. Wanneer de trap in gebruik wordt genomen is het mogelijk om de wieltjes vast te zetten waardoor de trap zich niet verroert en stevig vast blijft staan. Ondanks het feit dat een platformtrap een stuk veiliger is dan een normale trap of ladder aangezien deze eerstgenoemde stevig op de grond staat door middel van een platform wil het toch nog wel eens een gevaarlijk hulpmiddel zijn. Daarom geef ik je in dit artikel een aantal korte en simpele tips zodat een dergelijke trap op een veilige manier gebruikt kan worden in de bouw.

Platformtrap

Voorkomen gladheid

Een trap of ladder met een platform eronder is vaak gemaakt van hout, laminaat of zeil en deze soorten ondergrond kunnen zeer glad zijn. Om te voorkomen dat je uitglijdt bij het gebruiken van de trap wil ik je dan ook als tip meegeven om schoenen met stroeve zolen te dragen. Hiernaast kan het verstandig zijn om antislipmaterialen aan de treden aan te brengen. Deze maatregelen voorkomen het gevaar dat u op grote hoogte uitglijdt en hierdoor worden ongelukken voorkomen.

De trap leeg houden

Wanneer je thuis of op het werk met de trap flink aan het klussen bent geslagen is de kans groot dat er een hele hoop zooi en/of gereedschap op de trap belandt. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen en controleer de trap hier regelmatig op. Op deze manier voorkom je dat je uitglijdt of valt over deze spullen.

Meer verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *