18 januari 2022

Verschillende houtsoorten met verschillende doeleinden

2 min read

Er zijn verschillende soorten hout. Afhankelijk van waarvoor je het hout wilt gebruiken, is een bepaald soort hout meer geschikt dan de andere. Daarom worden een aantal houtsoorten besproken. Aan de orde komt waarvan ze gemaakt zijn, de karakteristieken en waarvoor ze veelal gebruikt worden. Om je zo te helpen om de verschillende soorten hout te onderscheiden.

Eikenhout 

De eerste houtsoort die besproken gaat worden is eikenhout, het is een duurzame, zware en sterke houtsoort en daarom uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Onbehandeld eikenhout gaat namelijk ongeveer twintig tot vijfentwintig jaar in goede staat mee. Eikenhout wordt vooral gekenmerkt door een mooie lichte kleur die in de loop van de jaren kan vergrijzen. Verder heeft eikenhout ook een grove en golvende nerf, hierdoor kan eikenhout makkelijker splinteren en of uitbreken. Het is daarom van groot belang om scherp materiaal te gebruiken bij het zagen of bewerken van eikenhout. Het is ook belangrijk om te weten dat eikenhout een hoog looistofgehalte heeft. Als het in contact komt met metaal zal het snel gaan corroderen. Dit is iets belangrijks om rekening mee te houden. Zoals eerder gezegd wordt eikenhout vooral buiten gebruikt en dan bij het maken van veranda’s, pergola’s en schuttingen. 

Vurenhout 

Vurenhout is een veel voorkomende houtsoort en is afkomstig van een fijnspar. Het hout heeft een bleek witte kleur en verkleurt naar mate de tijd vordert tot een geelbruine kleur. Vurenhout bevat verder ook lange vezels dit zorgt ervoor dat het bewerken eenvoudig kan zonder harde of scherpe splinters. Door de lange vezels behoort het ook tot de categorie zachthout. Deze houtsoort wordt in tegenstelling tot eikenhout vooral gebruikt bij binnenbouwprojecten. Denk hierbij aan deurlijsten, vloeren en meubels. Door het lichte gewicht en het sterke karakter van het hout kan het naast het gebruik binnenshuis ook worden gebruikt voor constructies en zelfs voor vliegtuigbouw. In de bouw worden vuren balken goed worden gebruikt voor dragende constructies. Verder worden ze ook gebruikt voor het maken van pallets en kisten. 

Douglashout

Douglashout is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt door zijn lange levensduur en warme uitstraling. Het hout is namelijk afkomstig van een naaldhoutsoort, afkomstig uit Noordwest-Europa en heeft een roodbruine kleur. Door deze kleur en de levendige vlamstructuur heeft het een warme uitstraling. Ook gaat onbehandeld Douglashout minstens tien tot vijftien jaar mee. Als het hout niet behandeld wordt kan het hout na verloop van tijd vergrijzen. Als het hout met beits wordt behandeld kan dit worden tegengegaan. Douglashout wordt net als eikenhout vooral gebruikt voor buitentoepassingen. Voor het maken van vlonders, tuinmeubels, pergola’s en zelfs tuinhuizen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *