18 januari 2022

Waarom is dons zo’n goede vulling

2 min read

Als we het gaan hebben over dekbed vullingen dan mag dons absoluut niet ontbreken. Het is namelijk een van de populairste vullingen van de afgelopen jaren. En dit is terecht. Want dons brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het feit dat dons perfect isoleert. Maar daar straks meer over. In dit artikel lees je over wat een donzen vulling voor jou kan betekenen en waarom je dit misschien wel moet kiezen als vulling voor je aanstaande dekbed aankoop. Lees snel verder.

Isolerende werking

De bekendste eigenschap van dons is dat het goed isoleert en daarmee dus heel lekker warm is. Het is de perfecte vulling voor winterdekbedden en ideaal voor koude dagen. De reden dat dons zo goed werkt als isolerend materiaal in dekbedden is het feit dan dons kleine veertjes zijn die lucht vasthouden. Het is dezelfde manier waarom de vogels, waarvan de dons afkomstig is, zich warm houdt. Vogels die op koude plekken broeden produceren hele goede dons en zijn dan ook erg goed als isolerend materiaal.

Het isolerende vermogen van een dekbed van dons zou je kunnen meten met de vulkracht. Dit wordt gemeten in ‘cuin’ of ofwel: cubic inch per ounce. Afhankelijk van het formaat en de dikte van het dekbed kan dit natuurlijk verschillen. Maar voor een goed dekbed moet de vulkracht wel voldoende zijn.

Eend of gans

‘Waarom zou je kiezen voor ganzendons?’ Een terechte vraag want voor veel mensen is het nogal onduidelijk wat nou het verschil is. Eendendons is meestal de dons die als vulling wordt ingezet, deze vind je dan ook vaak in dekbedden. Eendendons is vanzelfsprekend goede kwaliteit. Als je echt opzoek bent naar hele warme vullingen dan ga je al snel richting het ganzendons. Over het algemeen is dit vulling die beter isoleert dan eend. Behalve als het gaat om de eidereend, deze dons isoleert ontzettend goed.

Verhouding dons/veer

De verhouding tussen de dons en losse veren is ook erg van belang. Hoe meer dons, hoe warmer het product natuurlijk. Echter is het wel zo dat de ratio tussen veren en dons ook wat zegt over de veerkracht van een dekbed. Hetzelfde geldt overigens voor een hoofdkussen. Vaak wordt 80/20 gezien als een goede ratio. En dan is de 80% natuurlijk de dons en de 20% de veren. Echter kan dit wel verschillen per dekbed. Zoek je een dekbed met een betere veerkracht dan wordt het geadviseerd om een andere ratio te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *