18 januari 2022

Wat is de functie van een schoorsteenkap?

2 min read

Een schoorsteenkap wordt vaak beschouwd als een sieraad op het dak. Maar wist u dat het niet alleen een mooi uiterlijk aan uw huis geeft, maar dat het ook een praktische functie heeft. In dit artikel vertellen wij u meer over wat een schoorsteenkap is, wat de functie ervan is, en over waarom u kunt kiezen om een schoorsteenkap te plaatsen.

Een schoorsteenkap installeren, waarom?

De schoorsteenkap wordt ook regenkap of ventilatiekap genoemd. De schoorsteenkap is een kleine metalen structuur met een afdekplaat. De afdekplaat wordt op het rookkanaal van de schoorsteen of andere ventilatiekanalen geplaatst. Een schoorsteenkap is niet alleen voor de sier, maar heeft ook enkele praktische voordelen.

De functies van schoorsteenkappen kunnen zeer uiteenlopend zijn:

  • Het voorkomt dat er regen in het kanaal komt
  • Het zorgt voor meer trek in de schoorsteen, waardoor de haard beter blijft branden.
  • Het voorkomt nesten in het kanaal
  • Het vermindert de uitstoot van vonken uit het schoorsteenkanaal

Welke schoorsteenkap plaatsen?

Er zijn veel verschillende soorten schoorsteenkappen. Kiezen welk type schoorsteenkap u koopt is grotendeels een kwestie van smaak. Als u van vierkant houdt, kunt u een vierkante schoorsteenkap installeren. Maar afgezien van de vierkante vorm, zijn er veel verschillende smaken schoorsteenkappen. Zo hebt u bijvoorbeeld een schoorsteenkap in oude efteling stijl, maar ook een eenvoudige gebogen schoorsteenkap of een zadelschoorsteenkap. Het belangrijkste is dat de schoorsteenkap voldoende zuurstof doorlaat, en dat er geen regenwater in de haard komt.

Hulp nodig bij het installeren van een schoorsteenkap?

Wilt u ook een schoorsteenkap installeren? Dan kunt u dat zelf doen, maar dan moet u wel het dak op. Niet iedereen vindt het prettig en veilig om het dak op te gaan. Laat u deze klus liever aan een expert over? Roep dan de hulp in van een schoorsteen-expert in uw omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *