18 januari 2022

Wat is mangohout?

2 min read
plankenland

Sta je op het punt van verhuizen of ben je gewoon opzoek naar een nieuwe inrichting voor je interieur? Kom je steeds al die verschillende houtsoorten tegen en zie je bijna letterlijk door de bomen het bos niet meer? Van teakhouten meubelen tot aan meubels gemaakt van massief mangohout. Maar mangohout… Dit is toch niet echt van mango’s zelf gemaakt? Nou, zo ver ernaast zit het niet. 

Deze houtsoort is niet gemaakt van de mango’s zelf, wat je door de naam bijna zult gaan denken, maar wel aan de boomsoort waar deze aan groeit. Mango’s groeien oorspronkelijk in de gebieden van Australië en Zuidoost-Azië, zoals India, waar het meeste mangohout vandaan verscheept wordt naar Nederland. Deze houtsoort is enorm duurzaam, maar massief tegelijk en daarom een goede keuze bij het kiezen voor een houten meubelstuk. Het geeft een enorm warme kleur af, bijna als de gele/oranje gloed van de mango zelf, maar let wel op; het heeft door zijn natuurlijke look wel verschillende kleurdieptes die in de houtsoort zelf zullen voorkomen. 

Hoe het kan dat mangohout op zichzelf dan duurzaam wordt genoemd? Tenslotte wordt er nog steeds een boom voor gekapt. Mangobomen zijn vrij snel volgroeid, waardoor wanneer de mango’s voor de eerste keer rijp en uit de bomen gevallen zijn, de fruitproductie hierna met de jaren steeds meer zal verslechteren. Omdat deze boom voor de fruitboeren hierna niks meer waard is en er toch ruimte gemaakt zal moeten worden voor het planten van nieuwe bomen, worden de oude fruitbomen gekapt en verkocht aan diverse geïnteresseerden die het mangohout zullen verwerken tot het eindproduct wat wij wellicht thuis in de kamer hebben staan. Het hout wordt in dit geval dus duurzaam verwerkt en voor ons een pluspunt; door het deze ‘tweedehands’ houtsoort te kopen, scheelt het enorm in de portemonnee, maar heb je er wel een mooi en natuurlijk product voor terug!