18 januari 2022

Wat zijn de voordelen van een parketvloer?

2 min read

Ben je net verhuisd naar een nieuwe woning? Dit is een spannende en leuke fase. Bij een verhuizing komen veel dingen kijken. Nieuwe meubels, schilderen, verhuizing van spullen en ook vaak het leggen van een nieuwe vloer. Of het nou een huurhuis of een koophuis is. Een vloer maakt of breekt jouw huis. Leg je de vloer over de gehele begane grond of juist alleen in de woonkamer? En welke vloer past bij de uitstraling van je huis? Een houten vloer past bijvoorbeeld perfect bij een authentiek of landelijk huis. Een laminaatvloer leent zich uitstekend voor huurhuizen, en als het budget wat lager is. Over het algemeen zijn PVC- en laminaatvloeren wat goedkoper in de aanschaf dan een parket- of houtenvloer. In dit artikel lees je de voor- en nadelen bij het aanschaffen van een parketvloer.   

Voordelen van het leggen van een parketvloer 

Ten eerste is een parketvloer erg ecologisch. De vloer verslijt traag waardoor het een ontzettend duurzame vloer is. Vanzelfsprekend moet je de vloer wel goed onderhouden om het uiterlijk zoals je hem nieuw koopt te behouden. Een parketvloer heeft de klassieke en warme uitstraling als dat van een houten vloer, bovendien geleid deze vloer de warmte goed door. Hierdoor voelt de vloer niet koud aan als je de verwarming aan zet met koude winterdagen.   

Nadelen van een parketvloer 

In de meeste gevallen is een parketvloer relatief duur in de aanschaf in vergelijking tot een tegel- of laminaatvloer. De bedragen lopen al gauw op en beginnen minimaal bij 70 euro per vierkante meter. Uiteraard verlaag je de kosten als je de vloer zelf legt of afwerkt. Ten tweede is niet elke parketvloer te combineren met een vloerverwarming. Vraag hiervoor een expert om te kijken welke mogelijkheden er zijn in combinatie met een parketvloer. De kwaliteit behouden van een parketvloer vereist behoorlijk wat onderhoud. Dit vereist namelijk wekelijks schoonmaken of stofzuigen, op basis van olie wax of boenwas. Parket en vocht gaan niet goed samen. Dweil een parketvloer dus nooit té nat.  

Zelf een parketvloer leggen 

Het is vrij eenvoudig om zelf een parketvloer te leggen. Het is verstandig om een goede voorbereiding te treffen en een duidelijk stappenplan te hanteren. Rustig blijven en alles overzien is in dit geval belangrijker dan veel kluservaring. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *