21 oktober 2021

Zo kies je de beste ( jaga ) radiator voor in de slaapkamer!

2 min read

Een jaga radiator kopen is niet eenvoudig, maar kan het wel zijn. De tips in dit artikel zijn ook toepasbaar voor andere radiatoren! De enorme hoeveelheid opties en ontwerpen kan het kiezen van een radiator een beetje lastig maken. Hier is onze gids voor het kiezen van een radiator.

Een radiator kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

Maar hoe kies je überhaupt een radiator uit?

Bij het kiezen van uw radiator moet je allereerst beslissen hoe je deze wilt verwarmen. Hiervoor heb je doorgaans 3 mogelijkheden:

Radiatoren voor centrale verwarming

Een cv-radiator is uw typische radiator. In wezen een metalen container die wordt gevuld met heet water dat wordt verwarmd door de ketel. Die warmte ontsnapt vervolgens in uw huis met een snelheid die afhankelijk is van het materiaal, de grootte en het ontwerp.

Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn, zoals je kunt raden, een bak vol vloeistof (vaak thermo vloeistof) die wordt verwarmd door een elektrisch element. Allemaal gevoed door het dichtstbijzijnde stopcontact of rechtstreeks op het stopcontact aangesloten.

Dubbele brandstof radiatoren

Typisch een standaard cv-radiator met een op het lichtnet aangesloten ‘zomer verwarmingselement’. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de radiator elektrisch te verwarmen, ook als je centrale verwarming uitstaat. Deze verwarmingsmethode is geweldig voor handdoekradiatoren.

De juiste maat radiator kiezen voor uw slaapkamer

De volgende stap bij het bepalen van de benodigde warmteafgifte en grootte van je radiator, is bepalen hoeveel radiatoren je nodig hebt om de gewenste ruimte te verwarmen. In de meeste gevallen zijn 1-2 radiatoren voldoende, maar voor grotere kamers heb je wellicht meer nodig. Het aantal benodigde BTU’s per radiator hangt af van het aantal radiatoren in de kamer – dus deel de totale BTU-behoefte door het aantal radiatoren om de gemiddelde BTU’s die per radiator nodig zijn te berekenen.

Verschillende kamers hebben niet alleen verschillende BTU-vereisten, maar ook esthetische vereisten. Sommige horizontale radiatoren zijn bijvoorbeeld goed geschikt voor een woonkamer of gang, maar lijken misschien niet op hun plek te zitten als badkamerradiator. 

Bron: Radiatorendiscounter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *