plankenland
Wonen

Zo kies je de beste vloer voor je huis

Wil je je huis een nieuwe look geven? Of zoek je een vloer voor je nieuwe huis? Dan is het tijd om te gaan kijken wat voor vloer bij jouw huis past. Als je een oud huis op gaat knappen kan het het waard zijn om nog een keer naar de vloer te kijken voordat je besluit er een nieuwe overheen te leggen. Oude houten vloeren kun je in veel gevallen een nieuw leven inblazen! Klik hier voor meer informatie. Lees verder om te ontdekken wat voor vloer bij jouw huis past.

Voor welke ruimte is de vloer

Allereerst is het handig om te kijken in welke ruimte je de nieuwe vloer wilt plaatsen. Een vloer in de badkamer moet natuurlijk aan andere eisen voldoen dan een vloer in de woonkamer. Daarnaast moet je er op letten of je te maken hebt met vloerverwarming. Plaatsing van een ongeschikte vloer kan ervoor zorgen dat deze niet goed werkt. Mogelijk met hoge stookkosten als gevolg. Denk ook aan het onderhoud van de vloer. Je keuze in vloerbedekking heeft invloed op hoe vaak je hieraan moet denken.

Hou rekening met huisdieren en kinderen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt terwijl je opties voor de vloer aan het uitzoeken bent: kinderen en huisdieren. Toch mag je deze niet vergeten. Zeker als je niet achteraf witte kattenharen in je donkere tapijt wilt ontdekken, of diepe krassen van speelgoedautootjes ontdekt in je nieuwe houten vloer. Bedenk dus goed tegen welke lieve huisgenoten de vloer bestand moet zijn. Soorten vloeren die erg slijtvast zijn en weinig onderhoud behoeven zijn tegels en gietvloeren. Natuursteen tegels en keramische tegels geven beide een heel andere look en zijn er in alle soorten en maten. Gietvloeren zijn er ook in zeer slijtvaste uitvoeringen en passen goed bij een modern interieur. Daarnaast zijn bepaalde gietvloeren erg goed te combineren met vloerverwarming.

Denk aan de buren

Woon je in een flat en heb je buren onder je? Dan kan de juiste vloer ervoor zorgen dat geluidsoverlast flink wordt verminderd. Tapijt en vinyl zijn vloersoorten die beide geluidsdempend werken. Daarnaast zijn het makkelijk te leggen en te verwijderen vloersoorten – ideaal voor een huurwoning. Een ander voordeel van vinyl is dat het een stuk voordeliger is dan veel soorten vloeren.

Voordat je begint

Voordat je je nieuwe vloer gaat leggen doe je er verstandig aan om twee dingen te checken. Kijk ten eerste of je het over je oude vloer kan leggen. Dit kan erg veel gedoe schelen. Laat je hierbij goed informeren (ook over een mogelijke ondervloer). En leg je het over de oude vloer; check of de deuren nog over de vloer open kunnen. Veel plezier met het uitzoeken van je nieuwe vloer!